divendres, 5 d’abril del 2013

Preparar la terra
Miquel Sentandreu

Estem a primers d’abril de 2013. Encara es hora de preparar la terra per a fer una hortera de cara a l’estiu.

Per tot el mes d’abril i la primera quinzena de maig podem plantar tomaqueres, albergineres, meloneres de tot l’any, meloneres d’arger, carabasseres de fregir, pimentoneres, enciams etc.

Per a preparar un tros de terra no fan falta grans aparells, si no tenim altra ferramenta, amb una ximple aixada podem fer tot el procés.

Una vegada triada la parcel·la que anem a cultivar, si està erma o abandonada, el primer que farem es tallar la brossa a ran de terra per deixar el terreny lliure. La brossa la podem tallar amb una fals, una dalla, una desbrossadora tipus talla-gespa, una desbrossadora a motor de manillar, també podem triturar-la directament amb un motocultor o un tractor, però com he dit abans amb una ximple aixada podem també tallar la brossa i fer tota la resta del procés.

Retirarem la brossa i la deixarem en un muntó per a compostar.

Amb la parcel·la lliure de brossa, planificaren els solcs, de 10 a 15 metres de llargària, i a una distancia aproximada d’un metre (100 cm.) entre un tira de cultiu i la del costat. Encara que també pot ser de 90 o 80 cm.

Si el terreny està molt dur per cavar, regarem generosament la zona a cavar, a ser possible per goteig, que ens permetrà regar en la tira exacta on després farem la plantació o la sembra. Deixarem reposar la terra regada 3 o 4 dies i començarem a cavar. Amb una llença podem indicar la línia de la tauleta a cavar, amb la mateixa aixada podem marcar una línia a terra o regateta menuda al llarg del rastre que ens dirà la zona a cavar. Cavarem amb la línia marcada a terra entre les cames, a un costar i altre, cavarem una amplària aproximada de 60 cm. De tal manera que entre cada tirera cavada hi haurà una mena de caminet que pot variar entre els 20 i 40 cm.

Si cavem amb l’aixada, a mesura que cavem anirem desfent els terrosos, retirarem les arrels que trobem i deixarem la terra fina i esponjosa.

La cavada serà d’uns 20 cm. de profunditat, pot ser mes fonda si volem cultivar plantes que tenen l’arrel més fonda. Però amb 20 cm. de guaret es suficient per a dur a bon terme la major part dels cultius hortícoles.

També podem cavar la terra amb una pala, o amb una forca de doble mànec. La forca de doble mànec ens permet estovar la terra amb una profunditat de 20 cm. sense castigar el llom, amb una postura més adequada que l’aixada. Disposa de 5 punxons verticals que es claven a terra i agafa tot l’ample de la tira de cultiu i estova la terra sense voltejar-la. Una vegada estovada la terra hi haurà que desfer els terrossos amb una aixada, o un ganxos de cavar, o be amb una aixada de roda que disposa de diversos accessoris per a fer diverses tasques de preparació de la terra. En un article anterior podeu vore imatges i usos de la forca de doble mànec i l’aixada de roda.

Una vegada cavada la terra podem afegir fem al rastre cavat, uns 5 quilos per metre lineal. Es millor que el fem estiga ben descompost i que no siga recent, millor de l’any anterior.

Amb la terra cavada i femada, podem ja plantar o sembrar les plantes que ens interessen, podem fer-ho directament sobre el solc que hem cavat. Però també podem cavallonar la terra del rastre, de forma que mesclem la terra i el fem i deixem un cavalló d’uns 50 cm. d’amplària per 30 cm. d’alt a la cresta central. En aquest cas plantarem les plantes per la cresta del cavalló o molt a prop, d’aquesta manera les plantes disposaran d’una bona porció de terra molt molla i a la vegada reduirem els perills d’embassament pel reg i la pluja

Si tenim reg per goteig, instal·larem una goma amb punts de goteig cada 25 cm. al centre de cada rastre, o per damunt de la cresta del cavalló.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comentarios